Bäst i Test

Bästa åkpåsen 2020 - Värme och komfort under vintertid

Eftersom att vi bor i ett land där det merparten av året är kallt med regn, rusk och även snö är det viktigt att vi alltid har bra kläder för att kunna vistas utomhus utan att behöva frysa.

Detta inlägg innehåller annonslänkar från Babyshop, Babyland, Stor & Liten, Lekmer, Jollyroom,
Benny Ivarssonbenny@bastforbarn.se

Det är som många av oss småbarnsföräldrar inte det enklaste att bylsa på väldigt små barn massor av lager och ytterplagg, därför är åkpåsen vår bästa vän när kylan börjar komma krypande under hösten.

En riktigt bra åkpåse gör det möjligt att enkelt stoppa ner såväl bebis som småbarn i barnvagnen för en långpromenad i snön eller bara en snabbis ner till lokala matbutiken. Därför är åkpåsen nästan ett måste som komplement till barnvagnen för att det ska vara smidigt att snabbt kunna gå ut för dig som förälder samtidigt som barnet ligger varmt och mysigt nere i vagnen utan att frysa eller besväras av regn och snö.

Dock kan det vara svårt att veta vilken man ska välja då utbudet är så pass stort och de flesta åkpåsarna låter väldigt bra. Därför har vi valt att ta fram våra och experternas favoriter för att underlätta ert val inför kommande höst och vinter.

Våra vinnare av bästa åkpåse 2020

Mellan: Bozz Ergo Åkpåse

Bozz Ergo åkpåsen är det perfekta valet för din bebis då den är helt fodrad i långhårig mysig ull, tack vare ullens smarta funktioner och temperaturreglering transporteras eventuell svett och håller barnet varmt i såväl riktigt kalla som mildare väderlek. Då åkpåsen yttre lager även stöter bort såväl snö som regn och vind kan barnet till och med enbart ligga i ett tunnare lager som underställ eller pyjamas.

Eftersom att många barn somnar som allra bäst under barnvagnspromenader är det optimalt att välja denna åkpåsen då du kan göra ditt barn redo för natten innan ni går ut och enkelt plocka upp hen för att lägga över i sängen när ni kommer in igen då den går att öppna hela vägen ner för minimal störning i sömnen.

Bozz Ergo passar för de flesta vagnar oavsett märke och modell och blev hos oss skribenter en snabb favorit både tack vare dess snygga design, praktiska funktioner och otroligt mysiga komfort får såväl den minsta bebisen som småbarn upp till 3 år (beroende på längd och vikt).

Läs hela recensionen av Bozz Ergo Åkpåse

Bästa pris på Bozz Ergo Åkpåse

Babyshop
1299 kr
Babyland
1499 kr
Stor & Liten
1499 kr
Lekmer
1749 kr

Budget: Petite Chérie Rabbitland åkpåse

Petite Chérie är ett av de mest valda märken bland småbarnsföräldrar idag, detta gäller även deras otroligt fina och värmande åkpåsar som passar för såväl höst och vår men även kallare vinterdagar. Det yttersta lagret skyddar mot vind, regn och snö medan det varma gosiga fleecefodret håller ditt barn varmt och tryggt. Eftersom att dess polyesterstoppning är sytt med vertikala sömmar över hela åkpåsen håller den även formen år efter år och kan enkelt tvättas i tvättmaskin, något vi småbarnsföräldrar uppskattar extremt efter t.ex. blöjläckage, kräkfester och allmänt kladd som ofta uppstår magiskt när barn är i farten.

Petite Chérie har åkpåsar i oändligt många mönster, färger och med roliga, mysiga och söta motiv för att ni ska kunna hitta den perfekta för just er stil och smak och håller alltid väldigt hög kvalitet till ett mycket förmånligt pris. Det är inte bara hos oss det är en välkänd favorit utan den rekommenderas även av småbarnsföräldrar landet över och av experter som gett denna åkpåse mer än väl godkänt tack vare dess sköna komfort och skyddande förmåga.

Läs hela recensionen av Petite Chérie Rabbitland åkpåse

Bästa pris på Petite Chérie Rabbitland åkpåse

Jollyroom
299 kr

Premium: Voksi Classic+ Multi-funktionell Åkpåse

Voksi Classic+ Multi-funktionell är en given vinnare i våra tester av åkpåsar, som man hör på namnet är det en åkpåse med flera funktioner som gör den till ett självklart val för vår förstaplacering. Det är en av marknadens bästa åkpåsar av flera anledningar, den är tillverkad i enbart material certifierade i Öko-tex 100 klass, har en tillhörande ulldyna för extra kalla vinterdagar, smarta funktioner så som anpassning efter barnets storlek, napphållare, dragsko runt barnets huvud för maximalt skydd och den går enkelt att vika upp för att användas som filt eller täcke. Givetvis finns även hål för vagnen fempunktsbälte och passar till både liggdelar som ergonomiska sittdelar.

Med ett skyddande yttre lager tar sig ingen kyla in och insidan samt vinterdynan i ull ger barnet bästa möjliga komfort och skapar en riktigt skön och skyddande värme även för de minsta bebisarna. Detta är alltså en åkpåse som passar för såväl mildare väderlek nere i de södra delarna av Sverige som för riktigt kyliga vintrar uppe i norr.

Läs hela recensionen av Voksi Classic+ Multi-funktionell Åkpåse

Bästa pris på Voksi Classic+ Multi-funktionell Åkpåse

Babyland
2499 kr
Stor & Liten
2499 kr

Att tänka på innan man köper åkpåse

Viktigt att tänka på innan man köper åkpåsen är vilken väderlek man har när det är som allra kallast där man bor. Eftersom att stoppning och foder är avgörande för varmhållning är det bäst att välja en åkpåse med ulldyna eller ullfoder för att skydda barnet maximalt, men bor man i varmare delar av landet kan man i princip välja vilken som då både polyester är ett bra val men även ull är temperaturreglerande beroende på rådande väder.

Då de åkpåsar som vi har listat passar för alla vagnmodeller behöver ni inte tänka på det om ni utgår från våra rekommendationer, annars är detta något som man bör kika över för att inte behöva skicka tillbaka pga fel modell eller storlek för er barnvagn.

Sen är det även bra att se över vilka funktioner man söker, exempelvis är det för många värt att lägga lite extra på en åkpåse som går att använda även som täcke eller filt för att tillgodose alla behov vid exempelvis längre utflykter eller om barnet plötsligt föredrar täcke istället för att bli omstoppad i en åkpåse.

Vi vill även starkt rekommendera just åkpåsar med ull eftersom att det är det mest optimala materialet för barn tack vare dess naturliga smarta funktioner, den är inte bara otroligt gosig och skön mot barnets känsliga hy. Ullen är även temperaturreglerande och ger bästa möjliga värme på kalla vinterdagar och transporterar även fukt samtidigt och håller därför barnet varmt och torrt om hen skulle svettas eller om solen skulle kika fram. Åkpåsar idag är även tillverkade så att de går att tvätta på 30 graders ullprogram i tvättmaskin så det är inget man behöver oroa sig för då detta bör vara med på din kravlista då det lätt kan bli smutsigt inne i och utanpå åkpåsen av olika anledningar.

Skillnaden mellan olika åkpåsar

Den största skillnaden mellan olika åkpåsar är vilket material den är tillverkad i, här får man se till vilka behov man har pga rådande väderlek under höst, vinter och vår men viktigt är att välja en åkpåse som är tillverkat i giftfria material. Detta för att barnet ofta spenderar mycket tid i vagnen och då ska hen inte behöva ha onödiga kemikalier som kan påverka hud och andning negativt.

Sen är en stor synlig skillnad givetvis designen, både färg och mönster men även hur den är tillverkad för att öppnas eller vikas ut helt. Vi vill tipsa er om att välja en åkpåse som går att öppna helt. Antingen vid sidan som Petie Chérie’s eller på framsidan som Voksi’s åkpåse för att lätt kunna lägga ner och plocka upp barnet utan att behöva krångla med snäva öppningar för att minimera gråt, besvär och väckning om ni äntligen har fått er lilla älskling att somna för natten under barnvagnspromenaden.

Frågor och svar

Precis som med alla baby- och barnprodukter kan man känna sig liten vilsen, vilken ska jag välja? Behöver jag verkligen det här? Och mycket mer. Vi vill givetvis finnas här för att räta ut dina frågetecken inför kommande inköp och hoppas ni kan hitta svar på det ni söker nedan innan ni beställer er åkpåse.

Behövs verkligen åkpåse, räcker det inte med täcke eller filt?

Fördelen med en åkpåse jämfört med exempelvis ett täcke är dess skyddande förmåga. En åkpåse sluter runt hela barnkroppen och skapar därför inga små hål eller glapp som ett täcke lätt gör och ni undviker därför att barnet ska bli nedkylt. Dessutom har åkpåsen alltid ett impregnerat yttre lager som skyddar maximalt mot regn, vind och snö, något man helt enkelt inte får när man enbart har filt eller täcke. Därför vill vi starkt avråda från att enbart ha detta, så ja, en åkpåse är absolut att föredra oavsett väderlek för att ditt barn ska få bästa möjliga värme och skydd.

Spelar innerfoder någon roll när yttersta lagret är vind- och vattentätt?

Ja det gör det absolut, kommer man vara ute väldigt mycket i alla slags väderlekar är ull att föredra tack vare optimal temperaturreglering. Men är det så att man bor i mildare delar av landet kan det räcka gott med ett fleece- eller bomullsfoder beroende på stoppning. Det viktigaste när man köper en ny åkpåse är både skyddande förmåga men även barnets komfort. Därför kan det vara en god idé att antingen känna och kika på vänners åkpåsar eller besöka en lokal butik innan du lägger din beställning online för att både vara säkert på ditt val men samtidigt få bästa möjliga pris.

Finns det bara åkpåsar för bebisar eller även till äldre barn?

Det finns idag ett väldigt stort utbud, därför finns det något för alla storlekar och behov. Antingen kan man välja en mindre åkpåse anpassad för det allra minsta barnet om man exempelvis har en liten liggdel och design på vagnen, ta därför måttet på insidan av vagnen för att välja rätt storlek. Men det finns också större modeller, de som är anpassade för just längre och större barn upp till 4-5 år, men även åkpåsar som går att anpassa med t.ex. dragsko eller dragkedja för att den ska kunna växa i takt med barnet. Detta kan ni alltid utläsa från specifikationen och är viktigt att se över innan inköp så att ni får den storlek som just ni önskar och behöver.